Halia dan kunyit dapat menyembuhkan masalah kesihatan

Halia dan kunyit dapat menyembuhkan masalah kesihatan

Ginger -

Halia mempunyai banyak manfaat kesihatan. Jika anda mengalami masalah pencernaan, masalah gas, batuk, sejuk maka anda boleh membuat pes (chutney) halia dengan sedikit garam dan menggunakannya setiap hari atau anda boleh meletakkan sekeping kecil halia dalam mulut dan mengunyah ia.

Halia bersama-sama dengan madu boleh menyembuhkan sejuk, bernafas masalah. Ia juga boleh diambil sekiranya anda mempunyai sakit gigi.

Jika halia diambil sebelum makan maka ia boleh meningkatkan rasa lapar anda.

Jus halia dikenali sebagai diuretik. Juga adalah penyegar mulut yang besar. Halia juga boleh digunakan untuk merawat masalah jantung dan disentri.

Jadi anda lihat bahawa halia boleh digunakan untuk menyembuhkan masalah kesihatan yang paling asas. Hanya mencubanya. Tidak ada bahaya kepadanya.

Kunyit -

Kunyit juga mempunyai banyak manfaat. Ia boleh membantu dalam gatal-gatal, jerawat. Anda harus membawa dalam makanan harian anda.

Jika seseorang itu cedera, maka dia / dia perlu diberi kunyit susu kaya pada waktu malam. Malah Kunyit adalah pembersih darah.

Ia juga boleh digunakan dalam sejuk dengan menjaga sekeping kunyit dalam mouth.Like halia ia juga boleh digunakan dalam sejuk, sakit kepala, sakit gigi.

Menurut Ayurveda kenaikan kunyit kecantikan mewujudkan tarikan pada muka. Sekiranya sakit kepala, kunyit perlu diambil bersama-sama dengan air suam sedikit.

Tetapi Berhati-hati dengan kunyit palsu. Dalam kunyit pasaran adalah tiruan berwarna untuk menjadikan ia menarik. Tetapi ini adalah sangat berbahaya. Juga lumpur kadang-kadang kuning bercampur dengan kunyit. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan di tempat merawat mereka. Oleh itu anda perlu cuba untuk tumbuh kunyit di rumah dan menggunakannya.

Untuk maklumat seperti ini, lawati Halaman Saya

Tidak ada komentar:

Posting Komentar